Mooi interview met Lander – Crossinsider

13 december 2016

Link : http://www.crossinsider.be/public_html/index.php/cyclocross-interviews?id=69

 

Dit seizoen bewees Lander Loockx al met enkele sterke resultaten dat hij weer een stap vooruit heeft gezet. Mede daardoor mag hij toch wel tot één van de revelaties van de U23 categorie worden gerekend. Reden genoeg dus om ons vragenvuur eens op hem los te laten.

Hoe verloopt je seizoen tot dusver?

Al bij al ben ik tevreden tot nu toe … het seizoen begon met een kleine ontgoocheling door het mislopen van de Provinciale titel ik Steenhuffel. Ik was toen nog niet echt klaar zoals het hoorde maar ik heb uit die ontgoocheling wel moed geput om terug te vechten. De week erop werd ik in Wiekevorst, net als een week later in Knesselare al 4e. Vanaf dan kwamen de eerste A crossen eraan en in Gieten merkte ik toch dat er nog werk aan de winkel was. Ik werd er 14e maar het gevoel kon beter. Vanaf Ronse werd het gevoel ook beter en eindig ik steeds in de buurt van de top 10  in de grote crossen. Dat had ik voor het seizoen nog niet echt durven hopen. Op de koppenberg en in spa kende ik helaas pech waardoor mijn uitslag niet de plaats aantoont waar ik thuis hoorde. Ik kan dus wel zeggen dat mijn seizoen in stijgende lijn aan het verlopen is.

 

Ook in de grote wedstrijden heb je jezelf in positieve zin laten opmerken, Heb je jezelf hiermee verast?

Voor het seizoen had ik wel wat ambities zoals een vaste waarde ik de top 15 worden en een selectie binnen halen voor de Belgische wereldbekermanches. Nu loopt het echter steeds vlotter en Ik heb mezelf vooral de laatste weken een beetje verrast. Ik Hamme draaide ik in de eerste 2 ronden mee in de kopgroep en wanneer ik niet zou opgehouden worden door een vallende Amerikaan kon ik er 6e geëindigd zijn. Met die gedachte in mijn achterhoofd werkte ik naar de wedstrijd in spa toe want ik wou er absoluut bevestigen. Op het moment dat ik voor de 9e plaats reed, reed ik lek. Ik zakte ver terug maar liet de moed niet zakken en bleef terug vechten tot op de streep en werd zo nog 14e. Voor het seizoen zou ik tevreden geweest zijn met een top 15 in A crossen maar nu was dit uiteraard een lichte ontgoocheling. Ik hoop gewoon dat de pech in de toekomst achterwege blijft en ik op de plaatsen eindig waar ik thuis hoor.

 

Wat zijn je sterkste punten als renner?

Mijn sterke punten komen vooral boven in de zwaardere wedstrijden. Wanneer het goed geregend heeft, en er modder aan te pas komt kom ik het best uit de verf. In gavere lukte dat dit seizoen helaas niet. Ook de parcoursen met hoogteverschillen mag ik wel bij mijn sterke punten zetten. De koppenberg en Overijse vind ik geweldig om er te rijden. Overijse is voor mij een beetje een thuiswedstrijd dus dan rijdt je er automatisch wel wat meer gemotiveerd rond uiteraard. Het zijn voornamelijk eigenlijk de echte interval crossen waar ik me in goed voel.

 

Welk parcours is dan je favoriete omlopen?

Ruddervoorde omdat er korte nijdige klimmetjes inliggen en ook een zandbak, en dat doe ik wel graag. Ook het parcours in spa gaat me wel goed af, de hoogteverschillen zijn er geen probleem en op de radaillon kan ik me wel eens uitleven.

 

 

Heb je dan ook gepiekt naar deze bepaalde wedstrijden of een bepaalde periode in het seizoen?

Ik probeer om over het hele seizoen een constant niveau te halen, maat uiteraard werk ik zoals bijna iedereen naar de kerstperiode toe. Dat is voor mij dan ook de sterkste periode van het seizoen als ik van pech en blessures gespaard kan blijven. Ik heb ook het BK met stip aangeduid, daar hoop ik mijn groeiende vorm te verzilveren met een mooie prestatie.

 

Je draait nu al enkele jaren mee in de cross, wat zijn je leukste herinneringen die je hebt aan de cross tot dusver?

Mijn leukste herinneringen komen voort uit mijn laatste seizoen als junior. Ik werd er 3de op het BK en dat was toch een verrassing. Daaruit volgde mijn selectie voor het WK in Tabor, waar ik veel heb geleerd. Het was voor mij een hele eer om die kans te krijgen en die ervaring te mogen meemaken. Ik ben er tot op de dag van vandaag nog steeds dankbaar voor en hoop het in de toekomst nog mee te kunnen maken.

 

Hoe zie je jouw toekomst in de cross?

Cross is mijn passie en zoals bij elke jonge kerel is het mijn ultieme droom om van mijn passie mijn beroep te kunnen maken. Ik besef dat de weg heel hard en lang is maar heb er alles voor over om mijn droom te realiseren. Ik hoop dat ik ooit ergens eens een kans zal krijgen binnen 1 van de grotere cross teams om zo het maximale uit mijn mogelijkheden te halen.

 

Je hoopt dus nog om de komende jaren  de stap naar één van de ‘grote’ cross ploegen te kunnen zetten?

Uiteraard hoop ik ergens de kans te krijgen. Als je de uitslagen van de laatste weken bekijkt ben ik steeds de eerste gerangschikte van de kleine teams en komen er nog heel wat renners die wel in de grote ploegen een plekje kregen achter mij. Ik heb tot nu toe nog nooit écht professionele begeleiding gekregen dus daarom hoop ik zeker dat ik ergens een kans krijg want ik ben ervan overtuigd dat ze mij dan nog heel wat kunnen bijleren en me sterker maken.

 

Wat mist er volgens jou nog om de stap naar een ‘grote’ cross ploeg te zetten?

Een uitschieter denk ik. Ik rij heel constant zoals dit seizoen eindigde ik buiten Gavere telkens in de top 15 in de A crossen maar een uitschieter bleef voorlopig nog uit.

 

Je combineert de cross ook nog met studies, hoe verloopt deze combinatie tussen sport en studeren voor jou?

Er zit nu meer evenwicht in mijn studies dan vorig jaar en ook qua begeleiding van de school uit heb ik niet te klagen. De combinatie blijft uiteraard zwaar, vooral de examenperiode is mentaal en fysiek belastend. Ik klaag hier echter niet over want ik heb het voordeel dat als ik vroeg of laat binnen een grote ploeg een kans zou krijgen, ik mijn studies nog kan onderbreken en het dan een gunstig gevolg kan geven voor mijn prestaties om eens echt alles op mijn sport te kunnen zetten.

 

Momenteel kom je uit voor cycling.be-Alpha Motorhomes team, Hoe verloopt de samenwerking met het team?

Bij mijn huidige ploeg voel ik totaal geen druk, de sfeer is er super en we vormen 1 grote familie. Qua materiaal komen we er ook niks tekort en onze ploegleiders eddy en Patrick stellen alles in het werk om iedereen binnen het team zijn of haar hobby in de beste omstandigheden te laten uitoefenen.

 

Wanneer is ben je tevreden op het einde van het seizoen?

Wanneer ik mijn vooropgestelde doelen heb kunnen bereiken en ik voel dat ik het seizoen opnieuw sterker afsluit dan ik gestart ben in september zal ik zeer tevreden zijn. Al hoop ik stiekem toch nog op een mooie uitschieter dit seizoen.

Link : http://www.crossinsider.be/public_html/index.php/cyclocross-interviews?id=69

 

 

Related Post
Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *