Link : http://www.crossinsider.be/public_html/index.php/cyclocross-interviews?id=69

 

Dit seizoen bewees Lander Loockx al met enkele sterke resultaten dat hij weer een stap vooruit heeft gezet. Mede daardoor mag hij toch wel tot één van de revelaties van de U23 categorie worden gerekend. Reden genoeg dus om ons vragenvuur eens op hem los te laten.

Hoe verloopt je seizoen tot dusver?

Al bij al ben ik tevreden tot nu toe … het seizoen begon met een kleine ontgoocheling door het mislopen van de Provinciale titel ik Steenhuffel. Ik was toen nog niet echt klaar zoals het hoorde maar ik heb uit die ontgoocheling wel moed geput om terug te vechten. De week erop werd ik in Wiekevorst, net als een week later in Knesselare al 4e. Vanaf dan kwamen de eerste A crossen eraan en in Gieten merkte ik toch dat er nog werk aan de winkel was. Ik werd er 14e maar het gevoel kon beter. Vanaf Ronse werd het gevoel ook beter en eindig ik steeds in de buurt van de top 10  in de grote crossen. Dat had ik voor het seizoen nog niet echt durven hopen. Op de koppenberg en in spa kende ik helaas pech waardoor mijn uitslag niet de plaats aantoont waar ik thuis hoorde. Ik kan dus wel zeggen dat mijn seizoen in stijgende lijn aan het verlopen is.

 

Ook in de grote wedstrijden heb je jezelf in positieve zin laten opmerken, Heb je jezelf hiermee verast?

Voor het seizoen had ik wel wat ambities zoals een vaste waarde ik de top 15 worden en een selectie binnen halen voor de Belgische wereldbekermanches. Nu loopt het echter steeds vlotter en Ik heb mezelf vooral de laatste weken een beetje verrast. Ik Hamme draaide ik in de eerste 2 ronden mee in de kopgroep en wanneer ik niet zou opgehouden worden door een vallende Amerikaan kon ik er 6e geëindigd zijn. Met die gedachte in mijn achterhoofd werkte ik naar de wedstrijd in spa toe want ik wou er absoluut bevestigen. Op het moment dat ik voor de 9e plaats reed, reed ik lek. Ik zakte ver terug maar liet de moed niet zakken en bleef terug vechten tot op de streep en werd zo nog 14e. Voor het seizoen zou ik tevreden geweest zijn met een top 15 in A crossen maar nu was dit uiteraard een lichte ontgoocheling. Ik hoop gewoon dat de pech in de toekomst achterwege blijft en ik op de plaatsen eindig waar ik thuis hoor.

 

Wat zijn je sterkste punten als renner?

Mijn sterke punten komen vooral boven in de zwaardere wedstrijden. Wanneer het goed geregend heeft, en er modder aan te pas komt kom ik het best uit de verf. In gavere lukte dat dit seizoen helaas niet. Ook de parcoursen met hoogteverschillen mag ik wel bij mijn sterke punten zetten. De koppenberg en Overijse vind ik geweldig om er te rijden. Overijse is voor mij een beetje een thuiswedstrijd dus dan rijdt je er automatisch wel wat meer gemotiveerd rond uiteraard. Het zijn voornamelijk eigenlijk de echte interval crossen waar ik me in goed voel.

 

Welk parcours is dan je favoriete omlopen?

Ruddervoorde omdat er korte nijdige klimmetjes inliggen en ook een zandbak, en dat doe ik wel graag. Ook het parcours in spa gaat me wel goed af, de hoogteverschillen zijn er geen probleem en op de radaillon kan ik me wel eens uitleven.

 

 

Heb je dan ook gepiekt naar deze bepaalde wedstrijden of een bepaalde periode in het seizoen?

Ik probeer om over het hele seizoen een constant niveau te halen, maat uiteraard werk ik zoals bijna iedereen naar de kerstperiode toe. Dat is voor mij dan ook de sterkste periode van het seizoen als ik van pech en blessures gespaard kan blijven. Ik heb ook het BK met stip aangeduid, daar hoop ik mijn groeiende vorm te verzilveren met een mooie prestatie.

 

Je draait nu al enkele jaren mee in de cross, wat zijn je leukste herinneringen die je hebt aan de cross tot dusver?

Mijn leukste herinneringen komen voort uit mijn laatste seizoen als junior. Ik werd er 3de op het BK en dat was toch een verrassing. Daaruit volgde mijn selectie voor het WK in Tabor, waar ik veel heb geleerd. Het was voor mij een hele eer om die kans te krijgen en die ervaring te mogen meemaken. Ik ben er tot op de dag van vandaag nog steeds dankbaar voor en hoop het in de toekomst nog mee te kunnen maken.

 

Hoe zie je jouw toekomst in de cross?

Cross is mijn passie en zoals bij elke jonge kerel is het mijn ultieme droom om van mijn passie mijn beroep te kunnen maken. Ik besef dat de weg heel hard en lang is maar heb er alles voor over om mijn droom te realiseren. Ik hoop dat ik ooit ergens eens een kans zal krijgen binnen 1 van de grotere cross teams om zo het maximale uit mijn mogelijkheden te halen.

 

Je hoopt dus nog om de komende jaren  de stap naar één van de ‘grote’ cross ploegen te kunnen zetten?

Uiteraard hoop ik ergens de kans te krijgen. Als je de uitslagen van de laatste weken bekijkt ben ik steeds de eerste gerangschikte van de kleine teams en komen er nog heel wat renners die wel in de grote ploegen een plekje kregen achter mij. Ik heb tot nu toe nog nooit écht professionele begeleiding gekregen dus daarom hoop ik zeker dat ik ergens een kans krijg want ik ben ervan overtuigd dat ze mij dan nog heel wat kunnen bijleren en me sterker maken.

 

Wat mist er volgens jou nog om de stap naar een ‘grote’ cross ploeg te zetten?

Een uitschieter denk ik. Ik rij heel constant zoals dit seizoen eindigde ik buiten Gavere telkens in de top 15 in de A crossen maar een uitschieter bleef voorlopig nog uit.

 

Je combineert de cross ook nog met studies, hoe verloopt deze combinatie tussen sport en studeren voor jou?

Er zit nu meer evenwicht in mijn studies dan vorig jaar en ook qua begeleiding van de school uit heb ik niet te klagen. De combinatie blijft uiteraard zwaar, vooral de examenperiode is mentaal en fysiek belastend. Ik klaag hier echter niet over want ik heb het voordeel dat als ik vroeg of laat binnen een grote ploeg een kans zou krijgen, ik mijn studies nog kan onderbreken en het dan een gunstig gevolg kan geven voor mijn prestaties om eens echt alles op mijn sport te kunnen zetten.

 

Momenteel kom je uit voor cycling.be-Alpha Motorhomes team, Hoe verloopt de samenwerking met het team?

Bij mijn huidige ploeg voel ik totaal geen druk, de sfeer is er super en we vormen 1 grote familie. Qua materiaal komen we er ook niks tekort en onze ploegleiders eddy en Patrick stellen alles in het werk om iedereen binnen het team zijn of haar hobby in de beste omstandigheden te laten uitoefenen.

 

Wanneer is ben je tevreden op het einde van het seizoen?

Wanneer ik mijn vooropgestelde doelen heb kunnen bereiken en ik voel dat ik het seizoen opnieuw sterker afsluit dan ik gestart ben in september zal ik zeer tevreden zijn. Al hoop ik stiekem toch nog op een mooie uitschieter dit seizoen.

Link : http://www.crossinsider.be/public_html/index.php/cyclocross-interviews?id=69

 

 

da825eae-b544-11e5-936b-0d0b74116fe9_originalGENT – Eerstejaarsbelofte Lander Loockx uit Bertem mag dan zondag in Leuven al voor de tweede keer in zijn loopbaan aan de slag geweest zijn bij de grote jongens, tot een favoriet op het BK in Lille in zijn categorie maakt hem dat zeker niet.

“Ik dacht tot het einde door te gaan in Leuven, maar de bond dacht daar blijkbaar anders over”, stelt Lander Loockx, die uiteindelijk de achttiende plaats kreeg toegewezen na een te grote achterstand.

“De andere keer dat ik bij de profs reed, was ter gelegenheid van de Albertland Cyclo Cross op 31 oktober in Boom. Beide confrontaties leerden mij hoe dan ook dat het er bij de profs een stuk sneller aan toegaat en dat vergt toch een flinke aanpassing.”

Een en ander was niettemin voldoende om enkele vaststellingen te kunnen doen. Niet in het minst de grote kloof die er gaapt met leeftijdsgenoot – en groot favoriet voor zondag – Eli Iserbyt, die in de spits van de wedstrijd met de profs wedijverde.

“Iserbyt is dan ook geen gewone”, aldus Lander Loockx.

Volgende week examens

Loockx studeert aan de Sporthogeschool in Gent en dat doorkruist toch wel flink zijn sportieve aspiraties.

“Zo beleefde ik eind november – begin december al een drukke periode, gepaard gaande met veel lesuren en dat woog toch op mijn sportieve aspiraties. Nu ben ik ook aan het studeren met het oog op examens die volgende week zullen plaatsvinden en bijgevolg is het een wankel evenwicht zoeken tussen trainen en studeren, wat nu nog net lukt.”

“Ideaal is het allemaal niet, de begeleiding die ik krijg is ook beperkt.”

Lander Loockx weet dan ook niet zo goed wat te verwachten van de titelstrijd in Lille.

“Mede doordat de tenoren voorafgaand weinig de degens hebben gekruist met mekaar. Wat ik wel weet, is dat de omloop niet echt iets is voor mij. Ik ben helemaal geen zandman. We zien wel, maar meer dan mijn best doen kan ik niet. Er is toch één positief punt: met de conditie gaat het weer in stijgende lijn.” Bron.

Schermafbeelding 2015-12-01 om 15.07.28

Lander Loockx uit Bertem heeft zich zaterdag tot provinciaal kampioen veldrijden gekroond. Hij deed dat op de tweede editie van de veldrit van Boortmeerbeek. Eerder op de dag stormden als voorsmaakje ook al de juniores en nieuwelingen over het parcours. Voor hen stond er geen provinciale titel op het spel.

 bad63c14-96be-11e5-989e-8e66cac2484a_original

BOORTMEERBEEK –Stijn Huys won de B-veldrit in Boortmeerbeek, maar de provinciale titel ging naar Lander Loockx.

Stijn Huys gooide van meet af al zijn kaarten op tafel en dat bleken na afloop van de race bijzonder goede te zijn. Zo reed hij vlug alleen op kop, op de hielen gezeten door het achtervolgend trio Kevin Cant-Hendrik Sweeck-Uytdewilligen. Nadat die laatste twee de kloof de koploper hadden overbrugd, vond Huys het welletjes en liet al snel zijn twee vluchtgezellen achter zich. Hij zou nooit meer bedreigd worden.

Voor Stijn Huys was het al zijn zevende zege van het seizoen. Huys hield ruim afgescheiden Uytdewilligen, Hofman en Hendrik Sweeck achter zich.

In de achterhoede woedde de strijd voor de Brabantse titel. Nu ja, heel veel strijd diende de kersverse provinciale kampioen Lander Loockx uit Bertem niet te leveren.

“Mijn start was niet slecht. Ik kende nadien wel een kortstondig dipje dat ik vlug te boven kwam op dit snelle parcours. Ik overschouwde de race en wist meteen dat winst er voor mij dik in zat. Toch heb ik even een moeilijk moment gekend toen ik met materiaalpech van de fiets moest. Maar ik had de situatie toch weer vrij vlug onder controle.”

“Uiteraard doet deze titel me veel plezier nadat ik verleden jaar bij de junioren bij het provinciale kampioenschap ook al op het hoogste schavot had plaats mogen nemen.”

Vroeger op de dag behaalde bij de nieuwelingen de Zwitser Luca Schatti de zege voor zijn landgenoot Loris Rouiller en Jens Clynhens die vorige week in Hoeleden nog aan het langste eind trok.

Bij de junioren bleek Glenn Eestermans de sterkste. Hij klopte de Zwitser Mauro Schmid en Stef Serre uit Rillaar.

Bij de meisjes mocht Jinse Peeters feesten. Bij de vrouwen gingen de bloemen naar Tine Verdeyen, die Brabantse die sinds kort in Ranst woont.

DSC_2269 (Custom)

Lander Loockx was vandaag de beste belofte renner uit Vlaams-Brabant in Boortmeerbeek. Lander kreeg de provinciale trui omgord. Lander blijft dus in de provinciale trui rijden, want ook als laatstejaars junior was hij PK. De tweede plaats op het provinciale podium was er voor Jens Teirlinck. Han Devos vervolledigt het PK podium.

“Ik maakte een goeie start en dook rond plek 4 in het veld. Er werd direct stevig doorgereden en er reden er 3 weg: Huys, Uytdewilggen en Sweeck. Iets later kwam ik bij Kevin Cant te zitten en tot halfcross reed ik samen met hem tot ik kettingproblemen kreeg en mijn ketting vast kwam te zitten. Ik moest Cant 100m laten wegrijden. Daarna zocht ik mijn eigen tempo maar dat was niet simpel, want ik kwam alleen te zitten en met de wind was dat niet zo makkelijk. Even later kwamen er nog 3 uit de achtergrond terug iets voor het einde. Mijn ketting zat nog altijd scheef in mijn achterderailleur en werkte niet goed. Ik moest op het einde de 3 voor mij laten rijden en ook Cant ging me nog voorbij. Ik werd zo 9e algemeen en provinciaal kampioen. Ik kon mijn cross ook afstemmen op de achtervolgers voor het provinciaal kampioenschap en kon zo de laatste ronde wat minderen aangezien er morgen nog een wedstrijd op het programma staat. Ben tevreden met de titel en hopelijk ben ik terug door mijn dipje van de laatste weken.” aldus Lander.

12087207_10206615599842475_1673816800707460833_o-735x400

In het tweede deel van Loockx a blok ging start-box.be na wat er voor Lander Loockx zoal veranderde. Zo kreeg zijn trainingsschema een nieuwe wending, en werkte hij onder andere aan zijn zandcapaciteiten. Dit mede doordat hij nu op kot verblijft in het Antwerpse Turnhout.

“Mijn eerste week op kot is goed verlopen”, begon Loockx zijn verhaal. “Het is natuurlijk wel een beetje aanpassen. Je moet namelijk voor alles zelf zorgen, zoals koken en naar de winkel gaan. Maar ik vind het voor het moment best nog allemaal zeer plezant.”

Trainen op de ‘Konijnenberg’

Een nieuwe leefomgeving zorgde voor Loockx ook voor een aanpassing op het vlak van trainen. “Ik deed ook al mijn eerste trainingen hier in de omgeving. Afgelopen woensdag trok ik richting de ‘Konijnenberg’ vlakbij mijn kot gelegen. Een mooi zandvlakte waar ik mijn zandcapaciteiten zeker en vast kan aanscherpen.”

“Ook deed ik al enkele duurtrainingen, toch wel een kleine aanpassing in vergelijking met Leuven. Hier is namelijk alles plat.”

Brits avontuur

Enkele weken geleden trok Loockx het kanaal over om in het Engelse Southampton te gaan crossen. “Ik maakte er een goed start en deed zelfs mee voorin voor het podium. Maar doordat een renner me expres van mijn fiets trok, eindigde ik uiteindelijk pas op de vijfde plaats. Gelukkig werd deze renner na afloop uit koers genomen.”

“Spijtig, want anders had er zeker en vast meer ingezeten. Maar de conditie zit zeker en vast goed. Ik wist door deze wedstrijd enkele uci punten mee naar huis te nemen en dat was vooraf het doel. Ook kreeg ik de groene trui als beste jonge renner in de ‘National Trophy’.

“Werken aan mijn zwakke punten”

Afgelopen zondag, 25 november stond Loockx aan de start van de wedstrijd in het Limburgse Zonhoven. Dit lukte mede door de trainingen op de ‘konijnenberg’ al wat beter dan vroeger.

“Het zand lukte al wat beter dan vroeger, want toen bakte ik er echt niets van. Maar ik zal nooit een echte zandkliever worden. Het parcours in Zonhoven was dan ook totaal niets voor mij. Maar je moet natuurlijk ook aan je zwakke punten werken”, besloot hij strijdvaardig.

Bron: start-box.be

lander 1Lander Loockx (cycling.be-Alpha Motorhomes team) trok afgelopen weekend naar Southampton (Engeland) om deel te nemen aan een UCI cross aldaar. Lander keerde huiswaarts met een 5e plaats en de groene leiderstrui als beste jongere.

“Ik mocht op de 3e rij starten en ik maakte een goede start waardoor ik als 4e het bos indook. De eerste 3rondes was er vooraan nog een grote groep samen waarbij ik zat. Na 3 rondes demarreerde Ian Field en reed makkelijk weg en nog iemand reed eveneens weg. Daarachter vormde zich een groepje van 4 met mij erbij. Maar hier viel het stil en er kwamen er nog 3 aansluiten. 3 ronden voor het einde zette ik me aan kop en trok door en er konden nog 2 anderen volgen. Maar anderhalve ronde voor het einde werd ik door een andere renner die bij mij in het groepje reed expres van mijn fiets getrokken waardoor ik een redelijke smak maakte. Ik moest even verder ook van fiets wisselen door die val. De renner die mij onderuit trok werd door de UCI – commissarissen uit koers genomen. Uiteindelijk kon ik in de laatste ronde nog van plaats 8 naar plaats 5 rijden. Spijtig anders kwam ik zeker in aanmerking voor het podium maar de conditie zit wel oke denk ik dus dat is ook positief. Ik heb  uci-punten mee kunnen nemen waarvoor ik gekomen was. En als bonus kreeg ik ook nog de groene trui als leider bij de u23 van de National Trophey van Groot-Brittanie.”: aldus een tevreden eerstejaars belofte Lander Loockx. “Het was ook een zeer leuke ervaring om daar eens te crossen en ze zijn daar ook zeer vriendelijk (behalve die ene dan).”

Bron.

KBW_9770-735x400

Lander Loockx, 18 jaar en renner bij het Cycling.be-Alpha Motorhomesteam zal komend seizoen met een geheel nieuwe outfit het veld in duiken. Maar niet alleen dat stelt de Vlaams-Brabender voor een nieuw avontuur, ook de categorie waarin hij zal uitkomen zal een hele aanpassing worden. Daarbovenop komt nog eens dat hij op kot zal gaan in het Antwerpse Turnhout, waar hij de studie Professionele Bachelor sport en bewegen zal aanvatten.

Met start-box gaan we op zoek naar de boeienste verhalen zowel op als naast de fiets van deze beloftevolle renner. Volg Lander Loockx van september tot februari via onze website, Instagram en Facebookpagina.

Steenhuffel, de start van het nieuwe veldritseizoen

Op vijf sepember opende eerstejaarsbelofte Loockx zijn veldritseizoen in het Vlaams Brabantse Steenhuffel bij Londerzeel. Hij reed er een sterke wedstrijd wat resulteerde in de zesde plaats. Hij was dan na afloop ook zeer tevreden over zijn wedstrijd.

“Ik had geluk bij de loting dat ik op de eerste rij van start mocht gaan”, vertelde Loockx na afloop van de wedstrijd. “Zo dook ik als tweede het veld in en zat ik meteen goed mee voorin. Één renner trok ten aanval waarna er daarachter een groepje van vier werd gevormd.”

Na halfcross kwam het spel op de wagen. “Na 30 minuten barstte alles uit elkaar. De voorlaatste ronde kwam ik ten val waardoor ik zo enkele renners zag passeren. Ik viel wat stil en kreeg het moeilijker aangezien we 60 minuten moesten crossen, toch 20 minuten langer dan vorig jaar.”

Loockx bolde uiteindelijk als zesde over de streep en mocht zo mee op het podium als beste eerstejaars.“Ik mag zeker en vast met een zeer tevreden gevoel terugkijken op mijn wedstrijd. Één van de twee oprichters van het team was er overigens om te supporteren wat het natuurlijk des te leuker maakt.”

Pieken rond Kerstmis

Op woensdagavond, 9 september werd er in Belsele het

Cycling.be-Alpha Motorhomes team voorgesteld. Lander Loockx sprak er op het podium zijn ambities uit voor komende winter.

“Ik hoop vooral te pieken rond de kerstperiode net zoals ik vorig jaar deed bij de junioren. Al hoop ik de goede vorm al wat eerder te pakken te hebben in november. Hopelijk kan ik deze lijn dan  doortrekken tot aan het Belgische kampioenschap en hopelijk nog wat langer”, besloot Loockx strijdvaardig.

 

picture_2928300Bertemse cyclocrosser Lander Loockx (18) zet komende zaterdag zijn eerste stap als belofte in de veldritwereld in Steenhuffel. Gezien hij zijn hamstring was forceerde in de koers van Vossem vorige week zal het misschien net iets minder probleemloos verlopen als verwacht. Een motiverend gegeven is dat hij er vorig jaar nog won als tweedejaarsjunior. In het tussenseizoen verhuisde hij van Kalas CT 99 naar Cycling.be-Alphamotorhomes.

“De voorbereiding naar het seizoen toe verliep zeer goed. Ik heb me goed kunnen voorbereiden en heb mooie koersen op de weg kunnen rijden. De kwaal aan mijn hamstrings zal hopelijk niet te zwaar doorwegen komende zaterdag. De vorm is goed, maar moet nog beter worden naargelang het seizoen. Het zal een blij weerzien worden met de omloop gezien ik er vorig jaar heb gewonnen. Het deelnemersveld zal nog niet onmiddellijk top zijn gezien het nog vroeg is op het seizoen, maar het zal toch al redelijk zijn. Ik verwacht geen toppers van de beloftes aan de start maar wel zeker andere goeie renners. Ik heb geen idee wat te verwachten, daar ik ook nog niet weet hoe ver de anderen staan en ik niet iedereen ken in mijn nieuwe categorie. Voorheen reed ik veertig minuten wedstrijd, nu zal dat een vol uur zijn. Dit is zeker een aanpassing”, realiseert de WK-ganger van vorig seizoen zich.”In herinner me dat het in de weide in Steenhuffel niet zo goed bolt, de vele stroken asfalt horen wel bij de omloop vind ik. Ik zal tevreden zijn wanneer ik er op mijn waarde zal rijden. Op voorhand is het moeilijk om daarop een plaats te plakken zeker gezien het mijn eerste beloftencross ooit zal worden”.

Bron: http://regiopunt.be/pagina/leesBericht.php?id=2928